Met Mocca naar Cultuur Panopticon Ostade A'dam Cultuuronderwijs Cultuureducatie

Uitnodiging
Met Mocca naar Cultuur naar Panopticon
Maandag 16 januari | 20:15 – 21:45 uur | Ostade A’dam

Ga mee met Mocca naar Cultuur naar Panopticon, een theatrale performance door ‘slechtziende’ en ‘goedziende’ spelers over de macht van het zicht, op maandag 16 januari in Ostade A’dam. Aanmelden.

Is er zoiets als een ‘macht van het zicht’? Onzichtbaar en overal aanwezig? Zoals in het Panopticon, een ronde gevangenis met in het midden een toren met geblindeerde ramen. De gevangenen zitten allen apart in cellen rondom en zijn continu zichtbaar, omdat twee muren van hun cel, aan de binnen- en buitenkant, helemaal uit glas bestaan. Ze weten dat ze altijd bekeken kunnen worden door degene in de toren. Iedereen kan daar zitten. Of niemand. Dat is niet te zien. Dus gedragen de gevangenen zich ‘normaal’.

Volgens de filosoof Foucault staat dit beeld model voor de hedendaagse samenleving. We gedragen ons ‘normaal’, omdat we ons bekeken weten. Op straat hangen camera’s, iedereen is continu zichtbaar. We hebben geen geheimen, maken foto’s en filmpjes die we delen en liken op sociale media. Scholen maken je zichtbaar door toetsen en examens, instituten leggen dossiers over je aan. Hoever reikt de macht van het zicht? Kunnen we er nog aan ontsnappen? Vergeten we niet iets?

Kom samen!
Meld je aan! Heb je collega’s waarvan je denkt dat ze ook willen komen? Stuur deze mail door en kom samen, of met een groepje. Deelname is gratis. We vragen wel dat iedereen zich apart aanmeldt via het aanmeldformulier. Nog vragen? Neem dan contact op met Britt-Marie van der Drift via 020-6209567 of bmvanderdrift@mocca-amsterdam.nl

We hopen je zien in Ostade A’dam!